RASTLINSKA OLJA


Že tisočletja človek uporablja razne masti, masla in rastlinska olja za prehrano in zdravljenje ter za lepotno nego kože obraza in nego celotnega telesa. Zgodovina lepotne nege se je začela že v starem Egiptu z uporabo živalskih maščob in rastlinskih olj pri čiščenju, negi, balzamiranju in raznih obredih. V prvih začetkih so stari Egipčani uporabljali olivno in sezamovo olje in tolščo kita glavača. Uporaba rastlinskih olj se je razlikovala glede na geografski položaj in tamkajšnjo kulturo. 

Za potrebe lepotne nege so mandljevo olje uporabljali že pred davnimi časi v Aziji, sončnično olje v srednji Ameriki, sezamovo olje pa na Kitajskem in v Indiji. 

 

Maščobe so del nas samih; so v naši prehrani in v našem organizmu; so vitalna komponenta našega življenja; proizvajajo energetske rezerve v času našega aktivnega življenja ter nam pomagajo, da v zrelih in poznejših letih obdržimo dobro kondicijo za premagovanje vsakodnevnih težav. 

 

V 20. stoletju se je z razvojem petrokemije začel prodor umetno proizvedenih mineralnih olj tudi na področje kozmetike. Mineralna olja ali bolje rečeno parafini so stranski produkt pri proizvodnji nafte in bencina ter jih lahko skladiščite neomejeno dolgo. Vendar je bilo to le za kratek čas, ker so mineralna olja in parafini škodljiva in neprimerna za nego telesa. Mašijo namreč pore, telo jih ne sprejme in zato ostajajo na površini kože. Ta zapora duši transepideralno izgubo vode, kar lahko povzroči kožne otekline poleg tega pa preprečuje lastno regeneracijo kože. Masaža z oljem, ki mu je primešan parafin, je za maserja ugodnejša in lažja, ker roke zelo lepo in lahko drsijo po telesu, za stranko pa je seveda neugodna, saj je telo mastno in se je po masaži potrebno stuširati. To seveda učinek masaže popolnoma razvrednoti. 

 

Večina ljudi pozna olja samo površno in se običajno ne zaveda, da obstaja veliko različnih olj, ki imajo svoje značilnosti in učinke. Pri negi kože je v vsakem primeru potrebno uporabiti olje, ki odgovarja situaciji oziroma namenu uporabe ter načinu nege telesa. Terapevt mora poznati lastnosti in uporabo olj, ki jih ima na razpolago. Zaradi tega je treba izobraziti in razumeti različne sestavine, ki so v olju, posebno glede na učinek in posledico uporabe pri tretmanu oziroma masaži telesa ali obraza. Te sestavine namreč vplivajo na izbiro olja in s tem na končni učinek masaže. 

 

Tista olja in masti, ki pri sobni temperaturi 24⁰C še ostajajo tekoča, imenujemo olja. Če pa olja pri temperaturi 24⁰C niso več tekoča ampak že v trdnem stanju, potem jih imenujemo masla.

 

Maščobne kisline 

Rastlinska olja in rastlinske masti so zgrajena po istem principu. Gre za kemično povezavo ene glicerinske molekule s tremi molekulami različnih maščobnih kislin. Rezultat je molekula, tako imenovani maščobno-kislinski glicerin-ester, ki »nosi« maščobne kisline. To je važno zato, ker samostojne maščobne kisline škodujejo organizmu. Vse maščobne kisline imajo različno dolge hidro-karbonske verige in so pripojene h karboksilni grupi –COOH. Kisline, ki vsebujejo na primer enojno povezavo med osemnajstimi (18) ogljikovimi atomi, so nasičene maščobne kisline, druge z dvojno (16 atomov) in trojno (20 atomov) povezavo so nenasičene maščobne kisline. To so na primer tri maščobne kisline z dolgo verigo in s po 16,18 in 20 atomi ogljika. Nasičene maščobne kisline so kemično gledano neaktivne in le počasi spajajo z drugimi molekulami, medtem ko pa nenasičene kisline zaradi svojih dvojnih in trojnih povezav hitro reagirajo in s tem pospešujejo presnovo in »kurijo« maščobe v telesu. 
Za mlado kožo so primerna lahka rastlinska olja z kratkimi verigami maščobnih kislin, zrela koža pa potrebuje obogatena olja z dolgimi hidro-karbonskimi verigami. 

Sušena in nesušena olja 

Ta pojem bazira na večji ali manjši vsebnosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin v olju in nima nobene povezave z nego kože. 
 

Nesušena olja vsebujejo visoko stopnjo oljnih kislin in imajo do 20 % linolske in linolenske kisline. So dobro obstojna masažna olja, ki negujejo in ščitijo kožo. Sem spadajo olivno, mandljevo in avokadovo olje
 

Polsušena olja vsebujejo manjšo stopnjo oljnih kislin in do 50 % linolske in linolenske kisline. So zelo dobro obstojna in odlična masažna olja. Sem spadajo sezam in sončnično olje. 

Sušena olja imajo visoko stopnjo vsebnosti linolske in linolenske kisline. Zaradi svoje visoke reakcijske sposobnosti se na zraku sorazmerno hitro vežejo s kisikom (=oksidirajo); pravimo, da je olje postalo žarko. Kemiki pravijo temu polimerizacija. Tipični predstavniki teh olj so laneno, svetlinovo in konopljino olje. Ta olja koža hitro in dobro absorbira poleg tega pa še pospešujejo celično presnovo. Dobro se mešajo z olivnim, sončničnim in sezamovim oljem. 

Pridobivanje 

Hladno stiskanje do 60⁰C
Semena, oreščki ali sadna pulpa stiskajo v hidravličnih prešah brez dovoda zunanje temperature. Temperatura, ki nastane pri samem stiskanju ne preseže 60⁰C. Olje nato samo še filtrirajo, ne smejo ga pa rafinirati. Olja s tem obdržijo svojo sestavo in kvaliteto ter sestavine kot so vitamini, lecitin, arome in druge aktivne substance. To so tako imenovana deviška – virgin – olja. Sem spadajo hladno stiskano olivno, jojoba in sezamovo olje ter hladno stiskano avokadovo olje s svojo zelo značilno temno zeleno barvo. Ker je donos olja pri tem pridobivanju zelo nizek, je razumljivo, da imajo ta olja svojo ceno. Teh hladno stiskanih olj, razen virgin olivnega olja,  ne najdete v običajnih trgovinah. 

Hladno stiskanje do 150⁰C
Tukaj se vstopni material stiska v prešah pod visokim pritiskom, kar povzroča večje temperature, t.i. samosegrevanje. Večkrat se tudi oljni kolač iz stiskanja do 60⁰C ponovno stiska po tej metodi. Pri tem je seveda donos olja večji ter cena nižja. 

Vroče stiskanje;
Vstopni material se segreva in nato stiska pod visokim pritiskom. Pri tem nastajajo kemične reakcije, ki tvorijo dodatne substance; te substance je potrebno odstraniti in olje rafinirati. Z rafiniranjem dobimo olja, ki so prikrojena posameznim zahtevam za potrebe farmaceutske industrije, za kozmetične uporabo in za druge namene. Pri tem procesu moramo olje segreti do sorazmerno visoke temperature, pri čemer dodajamo različne kemikalije, ki načenjajo naravne lastnosti olja. Sestavni del rafiniranja je beljenje, pri čemer odvzamemo olju značilno barvo. Odvzem okusa in vonja je naslednja faza v postopku.

Uporaba rastlinskih olj za masažo 

V osnovi so vsa naravna rastlinska olja primerna za nego telesa. Posebej ugodna in prijetna za masažo so nesušena in polsušena olja, kot na primer mandljevo, olivno ali makadamija olje in sezamovo olje, pri katerih roke maserja dobro polzijo po telesu. Pri suhi in luskavi koži je uporaba teh olj v kombinaciji z avokadovim, svetlinovim, šipkovim oljem precej uspešna. 


Za mastno kožo so primerna sončnično olje in olje grozdnih pešk v kombinaciji z jojoba ali sezamovim oljem. Za ljudi, ki imajo občutljivo kožo ali pa težave z neurodermitisom in ekcemi, pa je priporočljiva uporaba naravnega koksovega olja oz . masla v kombinaciji z jojoba oljem. 

Rastlinska olja naredijo vašo kožo voljno in mehko, posredujejo vam čudovit občutek udobnosti in podpirajo s pomočjo svoje zdravilne moči učinek masaže. Ker se pri masaži stimulira še krvni obtok, se olja še posej hitro vpijajo v telo. Zaradi tega je masaža z naravnimi rastlinskimi olji prijetna in koristna za dušo in telo. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih