Črna kumina
Nigella sativa je 30 - 60 cm visoka enoletna rastlina. Cvet je bele barve s plavim ali zelenim robom. Seme je po okusu rahlo grenko in pikantno. Vonj spominja na koromač ali janež. Vrsto
Nigella sativa razlikujemo od drugih dveh variant črne kumine to je
Nigella damascena in
Nigella arvensis. Domovina črne kumine je zahodna Azija, jugovzhodna Evropa in Bližnji Vzhod. Kasneje se je kot vrtna rastlina razširila praktično po celem svetu. Najkvalitetnejšo črno kumino pridobivajo v Egiptu, Siriji, Iraku, Ameriki, Indiji, Pakistanu, in Grčiji.
Olje črne kumine pridobivajo iz semen s hladnim stiskanjem. Uporaba zdravilnega olja črne kumine je znana že v starem Egiptu (v Tutankamonovi grobnici so bile najdene stekleničke olja črne kumine, Kleopatra je z njim negovala telo). V Egiptu in Grčiji olje črne kumine že stoletja uporabljajo za odpravljanje težav, povezanih z alergijami.
Olje črne kumine vsebuje več kot 100 komponent kot so eterična olja, minerali, vitamini, encimi. Olje vsebuje več kot 58% esencialnih maščob, med njimi omega 6 in omega 3 maščobe. Zdravilne učinke pripisujejo predvsem visoki vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin in s tem povezanimi substancami kot so nigelin, nigelon timokinon in naravna vitamina A in E.
| Način pridobivanja |
Iz semen s hladnim stiskanjem |
 |
| INCI |
Nigella sativa |
|
| CAS-Nr.: |
90064-32-7 |
|
| EINECS-Nr.: |
290-094-1 |
|
| Barva |
Temno rjava |
|
| Vonj |
Značilen vonj (janež, koromač) |
|
| Topnost |
Topen v alkoholu in oljih, netopen v vodi. |
|
| Specifična teža |
0,900 - 0,925 |
|
| Refrakcijski indeks |
1,4700 - 1,4740 |
|
| Jodovo število |
110 - 125 |
|
| Peroksidno število |
<10 |
| Saponifikacijsko število |
0,183/0,195 |
|
| Kislinsko število |
4 - 6 |
|
| Vsebnost mineralov |
Ca, K, Fe, Cu, Zn, P, Mg, Se |
| Vsebnost vitaminov |
A, B1, B2, B6, E, C |
| VSEBNOST MAŠČOBNIH KISLIN |
|
|
|
|
|
| oznaka |
trivialno ime |
vsebnost % |
| Nasičene maščobne kisline |
|
|
| C14:0 |
miristinska kislina |
<0,5 |
| C16:0 |
palmitinska kislina |
9 - 16 |
| C17:0 |
margarinska kislina |
<0,1 |
| C18:0 |
stearinska kislina |
max. 4 |
| C20:0 |
arahinska kislina |
<1,0 |
| C22:0 |
behenska kislina |
<0,8 |
| Enkrat nenasičene maščobne kisline |
|
|
| C16:1 |
palmiteolinska kislina |
<0,8 |
| C17:1 |
margarineolinska kislina |
<0,1 |
| C18:1 |
oleinska kislina |
18 - 28 |
| C20:1 |
gadoelinska kislina |
<1,0 |
| C22:1 |
eruka |
sledi |
| Večkrat nenasičene maščobne kisline |
|
|
| C18:2 |
linolna kislina |
50 - 64 |
| C18:3 |
linolenska kislina |
max. 1 |
| C20:2 |
|
2 - 3,5 |
| |
|
| ANALIZNI CERTIFIKAT |
|
| |
|
| Produkt: |
Olje črne kumine, kbA |
| CAS-Nr: |
90064-32-7 |
| EINECS-Nr: |
290-094-1 |
| Lot. št.: |
L0609-5278-801 |
| Datum: |
06.02.2008 |
| |
|
| FIZIKALNE IN KEMIČNE LASTNOSTI |
|
| |
|
| Refrakcijski indeks |
1,473 (20oC) |
| Kislinsko število |
4,55 mg KOH/g |
| Saponifikacijsko število |
0,1924 g KOH/g |
| Specifična teža |
0,921 (20oC) |
| |
|
| Maščobne kisline |
|
|
| C 14:0 (miristinska kislina) |
0,2% |
| C 16:0 (palmitinska kislina) |
12,2% |
| C 16:1 (polmitoleinska kislina) |
0,2% |
| C 18:0 (stearinska kislina) |
3,2% |
| C 18:1 (oleinska kislina) |
25,8% |
| C 18:2 (linolna kislina) |
55,1% |
| C 18:3 (linolenska kislina) |
0,3% |
| C 20:0 (arahinska kislina) |
0,2% |
| C 20:1 (gadoleinska kislina) |
0,3% |
| C 20:2 |
2,5% |
| C 22:0 (behenska kislina) |
<0,05 |
| C 22:1 (eruka) |
<0,05 |
| |
|